atelier
[
Mar 2021
]

Biografie Iefke Molenstra

IEFKE MOLENSTRA

Antwerpen,25 februari 1961

Bergstraat 24

9170 De Klinge

atelier@iefke.be

www.iefke.be

https://www.instagram.com/iefkemolenstra/

Biografie

Iefke Molenstra werd geboren in 1961 als jongste van drie in Antwerpen.

Ze brengt haar jeugd door in een sociale woonbuurt op het Kiel. Daar ontdekt ze het plezier van het tekenen.

Na een lang zoekparcours van studies begint ze aan een zevenjarige opleiding Schilderkunst aan de Academie Voor Schone Kunsten en het Hoger Instituut in Antwerpen waar ze verschillende prijzen won waaronder de Prijs Camille Huysmans.

In haar werk besteed ze vooral aandacht aan een soort van sociaal maatschappelijk engagement. In 1990 verlaat ze de stad Antwerpen. Ze gaat met haar gezin wonen in De Klinge. De confrontatie met het Waaslandse landschap en het moeder zijn, doet in haar schilderkunst een zekere lichtheid en helderheid ontstaan.

Iefke Molenstra is een colorist pur sang. Ze is uitermate gefascineerd door de krachtige werking van kleur en maakt vaak zelf haar coloriet aan op basis van heldere, vibrerende pigmenten. Haar schilderkunst is narratief. We zien allerlei speelse taferelen bevolkt met vreemde fantasiefiguren. Zij is begeesterd door de natuur. Dat merk je aan de zorg die ze besteed aan haar tuin en de vele planten die je kan zien in haar atelier. Ze is begaan met het leefbaar houden van onze levensomgeving. Daarom beeldt ze de mens vaak klein en fragiel af in een groots, imposant natuurdecor.

De grote gelaagdheid maakt haar werk interessant. Haar hele carrière experimenteerde ze met de meest verschillende technieken die allemaal nog hun sporen nalaten in haar huidige werk. Zo heeft zij midden jaren’90 een eigen techniek ontwikkeld, waarbij regelmatig werken op papier geïmpregneerd worden met bijenwas. Het resultaat is een schilderkunst dat de nodige tijd en aandacht vraagt van de toeschouwer en niet meteen haar geheimen prijs geeft.

Daarnaast maakt ze grafiek en geeft ze zich enthousiast over aan het lesgeven en workshops, zowel in binnen- als buitenland om haar streven naar verbondenheid een klankbord te geven.

\

inschrijven